Їжа
robertss 05.09.2023 Article
Як приготувати смачні соковиті курячі грудки? Як надати їм оригінального смаку? І що робити, якщо ви все-таки пересушили грудку? Розкриваємо всі секрети.
1. Не відмовляємося від шкіри та кісток
Готуйте курячі грудки зі шкірою і на кісточці. Звісно, це потребуватиме трохи більше часу на приготування, але так виходить соковитіше і ніжніше. Шкіра забезпечує захист невеликому шару жиру під нею, а кістки запобігають занадто швидкому висиханню м’яса. Бонус: така куряча грудка майже завжди дешевша, ніж грудка без кісток.
2. Рівність — наше все
Намагайтеся готувати грудки одинакової товщини. Напевно ви помічали, що тонкий край грудки вже підсихає на сковороді, а її товста частина ледь-ледь починає готуватися. Як цьому запобігти? Покладіть шматок сирої грудки між двома шарами харчової плівки або покладіть у пластиковий пакет із замком (зіп лок). Використовуючи качалку, «розкачайте» грудку, починаючи з товстого краю до рівномірної товщини всього шматка. Якщо ви готуєте курячий шніцель або подібну страву, акуратно надріжте курячу грудку та розкрийте як книжку, а потім прокотіть. А ось відбивати грудку не потрібно.
3. Солимо, не пересолюючи. Маринуємо без фанатизму
Як краще солити? Якщо у вас грудки зі шкірою, пальцями обережно відокремте шкіру від м’яса, але остаточно не знімайте її. Рівномірно посипте м’ясо сіллю і поверніть шкіру на місце. Якщо грудка без шкіри, посоліть шматок і втирайте сіль у м’якоть. Перекладіть курку в миску, затягніть її плівкою і приберіть у холодильник на 20-30 хв. Перед смаженням, запіканням або приготуванням на грилі обсушіть грудку паперовим рушником
Хочете отримати більш оригінальний смак, — маринуйте грудку перед приготуванням. Але пам’ятайте, ніжне м’ясо не потребує багатогодинного маринування. І не треба занурювати грудку в дуже кисле середовище. Найкращий варіант — 5-хвилинна ванна із суміші оливкової олії, меду та невеликої кількості лимонного соку, яка здатна творити чудеса. Олія захистить м’ясо від висихання, мед утворить смачну скоринку, а лимон доповнить смак свіжою кислою нотою. Повна гармонія!
4. Не зловживаємо жаром
Готуєте ви грудку на грилі чи обсмажуєте її на сковороді, готуйте курку на помірному вогні. Зовні та всередині вона має готуватися майже одночасно.
Якщо хочете домогтися ефектного зовнішнього вигляду, використовуйте сковороду-гриль. Не забувайте час від часу перевертати грудку. За необхідності доведіть її до повної готовності, зменшивши вогонь. Для грудок на кістці спочатку обсмажте курку на помірно сильному вогні, а потім доведіть до повної готовності в духовці або на грилі, використовуючи залишкове тепло вугілля.
5. Використовуємо термометр
Найпростіший спосіб дізнатися ступінь готовності курячої грудки — це перевірити її температуру. Вам потрібно виміряти температуру в найтовстішій частині грудки за допомогою термометра або термощупа. Тримайте прилад так, щоб він розташовувався паралельно робочій поверхні і не торкався кістки. Запікайте грудки в розігрітій до 160 °С духовці. При цьому, температура всередині шматка під час готовності має дорівнювати 80 °С.
Після приготування (як у випадку з будь-яким пісним м’ясом) обов’язково дайте курці відпочити мінімум 7 хв. Ця пауза дасть змогу сокам розподілитися всередині шматка рівномірно. Волокна курячого м’яса відійдуть від термічного шоку і розправляться — це теж йде на благо смаку готової курячої грудки.
Тальятелле з курячою грудкою, гливами та соусом блю чіз
Секретний спосіб приготування пересушеної курячої грудки
У вас є куряча грудка (без шкіри та кісток) і ви не знаєте, що з нею зробити, оскільки вона все-таки не така ніжна і соковита, як хотілося. Подрібніть її! Спочатку розберіть на середні шматки (волокна), а потім подрібніть у блендері. Деякі, до речі, справляються і за допомогою міксера. Коли у вас буде ціла миска подрібненого м’яса, приступайте до його використання.
- Змішайте курку з улюбленим соусом (сирним, томатним, барбекю, на основі домашнього майонезу). За бажанням додайте дрібно нарізані мариновані огірки та солодкий перець, пряні трави (кінзу або петрушку). Перемішайте і приготуйте бургери або тости.
- Приготуйте тако, використовуючи фруктовий або ягідний соус, тонко нашатковану капусту, зелені яблука і редиску, нарізані соломкою, як добавки до курки.
- Зробіть салат із подрібненої курки, тонко нашаткованої капусти (можна використовувати і червону) і морквини з додаванням пряних трав і гострої азіатської заправки.
- Приготуйте пасту (фузіллі, пенне, тальятелле, рігатоні) з густим вершковим соусом і подрібненою куркою.
Фаршировані грибами та овочами курячі грудки
Свіжі ідеї для страв із курячої грудки
В індійському стилі. У мисці збийте оливкову олію, кілька щедрих щіпок чаю масала, сіль і свіжомелений чорний перець. Використовуйте суміш, як сіль у 3-ій пораді. Запечіть у розігрітій до 160 °С духовці до повної готовності. Подайте зі шматочками лайма і дрібно нарізаною зеленню кінзи.
У мавританському стилі. В одну широку миску насипте борошно, в іншу перелийте яйця, збиті з дрібкою солі до однорідності, у третю перекладіть фалафель, подрібнений у блендері до середньої крихти. Невеликі порції крупно нарізаної грудки опускайте по черзі в усі три миски. Струсіть надлишки. Обсмажте на середньому вогні в пательні з товстим дном із розігрітою олією до повної готовності. Подайте з сумішшю з помідорів, огірків і солодкого перцю, нарізаних дрібними кубиками, з лимонною заправкою.
У французькому стилі. У великій сковороді з товстим дном розтопіть вершкове масло, не доводячи до кипіння! Курку посоліть, як ми вчили в 3-ій пораді, додавши до солі свіжомелений чорний перець і подрібнену зелень чебрецю, краще свіжого. Готуйте на середньому вогні, поки шкіра не підрум’яниться. Періодично нахиляйте сковорідку і поливайте курку олією. Перекладіть шматки в жароміцну форму і запечіть у розігрітій до 160 °С духовці до повної готовності. Подайте із запеченою картоплею та соусом бешамель або іншим вершковим за вашим вибором.
У тайському стилі. У мисці змішайте рослинну олію без запаху, краще рапсову, гострий азіатський соус чилі, соєвий соус і трохи коричневого цукру. Замаринуйте курячі грудки, нарізані великими кубиками, в холодильнику, 2 год. Обсмажте курку на середньому вогні на сковороді з олією, помішуючи, до рум’яної скоринки. Перекладіть курку в миску. У сковорідку вилийте залишки маринаду і кокосове молоко, приправте суміш соком лайма. Випаріть трохи, додайте курку і доведіть її до повної готовності (дивись 5 пораду). У самому кінці додайте щедру жменю дрібно нарізаної кінзи. Не забудьте курці дати «віддихатися» і подавайте.
В італійському стилі. В одну широку миску насипте борошно, в іншу — сухарі, краще панко, у третю перелийте яйця, збиті з дрібкою солі до однорідності. Курку посоліть згідно з 3-ю порадою, розріжте її на 2-3 частини. Обваляйте шматки в борошні, опустіть у яєчну суміш і обваляйте в сухарях. Струсіть надлишки. Обсмажуйте на середньому вогні в розігрітій олії, помішуючи, до рум’яної скоринки. Перекладіть курку в жароміцну форму. Покладіть на неї в міру густий томатний соус, шматок гострої свинячої ковбаски (подібну до пеперонні) і скибочку моцарели (можна сир для піци). Поруч кілька гілочок помідорів чері, збризнутих оливковою олією. Запечіть у розігрітій до 160 °С духовці, поки сир не стане пузиритися. Трохи остудіть і подавайте.
Фітнес-грудка, запечена із солодким перцем і спеціями