Site icon Оголошення Запоріжжя

Абрикосове варення з кісточками: 8 приголомшливих рецептів, здатних здивувати домашніх і гостей

Їжа

robertss 11.09.2023 Article

Є багато різних рецептів варення з абрикосів, джемів, конфітюрів, але найсмачнішою заготовкою на зиму вважається абрикосове варення з кісточками. Рецептів такого варення досить багато, і хоча деякі кулінари вважають, що готувати його занадто складно, це не так. Не варто боятися труднощів! Самі рецепти досить прості, але потребуватимуть терпіння і часу.

Про що розповімо в статті:

Перше, на що потрібно звернути увагу, якщо захочете приготувати таке варення — це вибір абрикосів. Вони мають бути стиглими, але водночас доволі щільними та міцними, без пошкоджень і ознак псування. Якщо це абрикоси не з вашого саду, а з ринку або з магазину, де представлений великий вибір, то найкраще спершу купити по 2-3 штучки кожного вподобаного вами сорту. Удома витягніть кісточки з плодів, акуратно їх розколіть і спробуйте на смак кожне ядерце — воно не має гірчити. Гіркі ядра не підходять для цього варення. У великій кількості вони мало того, що зіпсують смак, так ще й можуть бути небезпечними для здоров‘я. Їх використовують тільки для аромату і кладуть не більше 3-5 штук на літрову банку.

Пропонуємо вам добірку з кількома варіантами приготування варення з абрикосів із кісточками, щоб ви потішили себе та близьких.

Варення з абрикосів із ядерцями

Наше варення з абрикосів із ядерцями — справжній вишуканий десерт! По-перше, в його складі є грейпфрут, який дарує страві неповторний аромат і приємні цитрусові ноти. По-друге — ми додали у варення серцевинки абрикосових кісточок, тим самим зробивши його текстуру цікавішою. По-третє, що теж дуже незвично, для варіння сиропу використовували не звичайний білий цукор, а коричневий: це, знову ж таки, дуже позитивно позначилося на смаку варення з абрикосів з ядрышками. Готуйте його і дегустуйте із задоволенням! Варення з абрикосів із ядерцями

Для приготування потрібно:

  • 2 кг стиглих міцних абрикосів
  • 2 шт грейпфрута середнього розміру
  • 100 мл питної води
  • 1,5 кг коричневого цукру
  • 50 мл мигдалевого лікеру (за бажанням)
  1. Підготуйте плоди для варення. Абрикоси вимийте та добре обсушіть паперовим рушником. Плоди розріжте на половинки. Обережно видаліть кісточки та збережіть.
  2. За допомогою щипців для горіхів розколіть кісточки абрикосів і дістаньте ядерця. Очистіть їх від коричневої шкірки. Якщо це буде зробити важко, опустіть їх на 1 хвилину в киплячу воду, потім відкиньте на сито і кілька разів обдайте крижаною водою.
  3. Грейпфрути для варення вимийте й обсушіть. Потім ножем для чищення овочів зніміть із плодів кілька смужок цедри. Розріжте грейпфрути на половинки і вичавіть сік.
  4. У великий сотейник або в таз для варіння варення налийте питну воду і грейпфрутовий сік. Всипте цукор і поставте на середній вогонь. Доведіть до кипіння. Варіть на невеликому вогні, знімаючи піну, 5 хвилин.
  5. Покладіть у сироп цедру, абрикоси й абрикосові ядерця. Акуратно перемішайте. На максимальному вогні доведіть до кипіння і зменшіть вогонь до мінімуму. Варіть 3 хвилини. Зніміть з вогню і дайте повністю охолонути.
  6. Варення поставте на сильний вогонь і знову доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь, варіть 3 хвилини і знову дайте охолонути. Так повторіть двічі. Востаннє додайте лікер (опціонально). Розкладіть варення по стерилізованих банках і закатайте.

Корисна порада: банки для варення з абрикосів із ядерцями можна стерилізувати в мікрохвильовій печі. Налийте в ємність фільтровану воду і покладіть на бік у прилад. Шар води має бути близько 3 см. Увімкніть мікрохвильовку і стерилізуйте банки 2 хвилини за потужності 700-1000 Вт.

До речі: варення з абрикосів із ядерцями можна додатково ароматизувати не тільки лікером, як запропоновано в рецепті, а й зірочками бодяну та паличками кориці. Їх слід додати під час передостаннього варіння.

Абрикосове варення Королівське з кісточками

Хіба потрібен привід, щоб побалувати себе, своїх близьких і друзів найсмачнішими бурштиновими ласощами з абрикосів? Що за ласощі? Звичайно ж абрикосове варення Королівське з кісточками. Навіть назва говорить сама за себе і обіцяє насичений смак і чудовий зовнішній вигляд.

Абрикоси для цього варення найкраще вибирати невеликі, так виходить естетичніше, але загалом підійдуть будь-які. Головне, щоб вони були щільними, без пом’ятих бочків і гірких ядер. Ще один важливий момент, який стосується зовнішнього вигляду і залежить від вашого досвіду та вправності — якщо не виходить поки що виштовхувати кісточки, залишаючи плід цілим, то робіть надріз ножем, акуратно розкриваючи абрикос, як раковину. Абрикосове варення Королівське з кісточками

Для приготування потрібно

  • 1 кг абрикосів
  • 1 кг цукру
  • 250 мл питної води
  • 1 ст. л. лимонного соку
  1. Ретельно переберіть руками абрикоси, видаліть усі перестиглі плоди. Цілі та щільні абрикоси промийте під проточною водою й обсушіть паперовими рушниками.
  2. З кожного плоду виштовхніть кісточку. Продавлювати варто з боку плодоніжки, для цього чудово підходять дерев’яні палички для їжі. Якщо кісточка застрягла, то можна акуратно через отвір у плодоніжці, пройтися вздовж неї зубочисткою, а ще знизу зробити невеликий прокол кінчиком ножа.
  3. Акуратно розколіть кісточки так, щоб не пошкодилося ядерце. Якщо у вас немає щипців для горіхів, то можна використовувати молоток, тільки перед цим загорніть кісточки в рушник. Ядерця промийте (щоб уникнути потрапляння осколків у варення) і просушіть паперовим рушником.
  4. У тазу або у великій каструлі з товстим дном зваріть сироп. Для цього доведіть воду до кипіння, додайте цукор, дочекайтеся повного розчинення і готуйте на середньому вогні, помішуючи, приблизно 3-5 хв.
  5. Начиніть абрикоси ядерцями, кожен плід у кількох місцях проколіть зубочисткою, щоб під час варіння шкірка залишилася цілою. Підготовлені абрикоси помістіть у киплячий сироп, доведіть до кипіння, акуратно перемішайте і вимкніть нагрівання. Залиште на 10-12 год за кімнатної температури настоюватися.
  6. Остиглі й настояні абрикоси в сиропі знову доведіть до кипіння, вимкніть нагрівання і залиште ще на 10-12 год. Повторіть процедуру ще два рази. Під час останнього кип’ятіння додайте лимонний сік, акуратно перемішайте і проваріть буквально 1 хв. Готове варення розлийте по стерильних банках і закатайте кришками.

Господині на замітку: у рецепті абрикосового варення вказано приблизний час настоювання. Він не обов’язково має бути 10-12 год, якщо абрикоси постоять у сиропі довше на 1-2 год, то нічого страшного. Просто підлаштовуйте приготування під свій зручний графік.

До речі: лимонний сік у цьому рецепті можна замінити на лимонну кислоту. Для цього просто розведіть у столовій ложці з питною водою трохи лимонної кислоти, приблизно 1/4 ч. л. або, як у народі кажуть, — на кінчику ножа.

Абрикосове варення з кісточками та лимоном

Абрикос — фрукт дуже солодкий, і якщо вам не хочеться нудотності в заготовках на зиму, то можна або додати під час приготування менше цукру, або цю солодкість згладити ще й кислинкою. Наприклад, як у рецепті абрикосового варення з кісточками і лимоном. Лимон активно відчувається в смаку, а також є чудовим консерватором, тож час варіння цих ласощів можна значно скоротити. Та й з кісточками тут працювати набагато простіше, оскільки в цьому рецепті їх не проштовхують, а розрізають самі плоди навпіл. Абрикосове варення з кісточками і лимоном

Для приготування потрібно:

  • 1 кг абрикосів
  • 700 г цукру
  • 1 невеликий лимон
  1. Переберіть абрикоси, ретельно промийте під проточною водою, обсушіть за допомогою паперового рушника. Плоди розділіть на дві половинки, видаливши кісточки.
  2. З кісточок акуратно витягніть ядра за допомогою щипців для горіхів або молотка. Ядра ретельно промийте під проточною водою, щоб уникнути потрапляння дрібних осколків у варення. Обсушіть.
  3. Лимон добре промийте з губкою, оскільки цитрусові часто продають обробленими для тривалості зберігання спеціальними речовинами. Обсушіть, натріть цедру на дрібній тертці, видавіть сік.
  4. У каструлю з товстим дном додайте половинки абрикосів, цукор, ядерця та лимонну цедру. Ретельно перемішайте і залиште за кімнатної температури на 30 хв. Кожні 10 хв помішуйте.
  5. Поставте каструлю з вмістом на вогонь і доведіть, помішуючи, до кипіння. Влийте лимонний сік і варіть варення на слабкому вогні 20 хв, періодично акуратно помішуючи і намагаючись не перетворити абрикоси на кашу. Знімайте ложкою піну з поверхні.
  6. Залиште варення в каструлі на 1 год, потім знову доведіть до кипіння, розлийте по стерилізованих банках і закрийте кришками. Банки переверніть на кришки, укрийте чимось теплим і залиште застигати за кімнатної температури на добу. Зберігайте варення в прохолодному місці.

Господині на замітку: абрикосове варення з кісточками та лимоном не обов’язково готувати з цілими ядрами та часточками плодів. Може бути й такий варіант — м’якоть абрикоса разом з очищеними ядрами та лимоном пропускають через м’ясорубку, потім засипають цукром, а далі варять згідно з рецептом.

До речі: цедра цілого лимона в цьому рецепті дає дуже активний і яскравий смак. Якщо ви хочете зробити варення менш цитрусовим, то використовуйте цедру з половини лимона.

Абрикосове варення часточками з кісточками

Якщо хочете вразити рідних і друзів красивими і смачними сонячними ласощами, тоді цей рецепт точно для вас. Ароматне, прозоре абрикосове варення часточками з кісточками — це не тільки смачно, а й так гарно, що його фото хоч зараз у всі соціальні мережі. Повірте, воно збере багато лайків! З цим рецептом вам не доведеться довго стояти біля плити, постійно щось помішуючи, принцип приготування тут набагато простіший, а результат вас точно не розчарує. Взимку з таким варенням у вас на столі завжди буде шматочок теплого сонячного літа. Абрикосове варення часточками з кісточками

Для приготування потрібно:

  • 1 кг абрикосів
  • 800 г цукру
  • 150 мл питної води
  • 1 ст. л. лимонного соку
  1. Абрикоси переберіть (вам знадобляться тільки щільні, не перестиглі плоди), промийте під холодною водою, обсушіть на паперовому рушнику. Акуратно розділіть на дві часточки, видаліть кісточки.
  2. Витягніть із кісточок ядра зручним для вас способом — щипцями для горіхів (у народі горіхокол) або молотком. Ядерця промийте від осколків шкаралупи й обсушіть.
  3. У каструлі з товстим дном на невеликому вогні розчиніть у воді цукор, додайте лимонний сік і, постійно помішуючи, доведіть до кипіння. Варіть сироп 5 хв. У великій мисці змішайте половинки абрикосів і ядерця, залийте їх киплячим сиропом, залиште на 1 год.
  4. Злийте сироп назад у каструлю, доведіть до кипіння і поверніть у миску з абрикосами. Знову залиште на годину для охолодження. Повторіть дію ще двічі, тільки востаннє не охолоджуйте, а відразу розлийте гаряче варення по стерилізованих банках, закрутіть кришками і залиште до повного охолодження за кімнатної температури. Зберігайте заготовку в темному прохолодному місці.

Господині на замітку: щоб ваше абрикосове варення шматочками з кісточками було розподілене по банках рівномірно, спочатку шумівкою розкладіть половинки абрикосів і ядерця, а вже потім зверху залийте сиропом.

До речі: для цього варення з абрикосів із кісточками частину цукру можна замінити на будь-який смачний мед. Робити це слід за формулою — 1 ст. л. меду дорівнює 2 ст. л. цукру.

Абрикосове варення з мигдалем

На весь світ відомий рецепт Королівського або Царського варення з абрикосів з кісточками, але мало хто знає, що спочатку його готували по-іншому — не з кісточками, а з цільним мигдалем. І цей смак ні з чим не зрівняється! До речі, готувати його набагато простіше, ніж королівський варіант. Для естетики, звісно, можна зберегти форму абрикосів, начинивши кожен мигдальним горіхом, так щоб плоди просто сяяли в прозорому сиропі, але найсмачніше таке варення виходить у злегка розвареному вигляді, при цьому з цільними горішками. Абрикосове варення з мигдалем

Для приготування потрібно:

  • 1 кг абрикосів
  • 600 г цукру
  • 100 г мигдальних горіхів
  • 50-60 мл питної води (якщо знадобиться)
  1. Замочіть мигдальні горіхи в окропі на 10-15 хв. Злийте воду й очистіть їх від шкірки, вона легко відходить навіть за легкого здавлювання горішка. Промийте та обсушіть.
  2. Абрикоси переберіть, видаліть пом’яті та зіпсовані, ретельно промийте холодною водою і обсушіть. Розділіть на половинки і вийміть кісточки. Кісточки не викидайте.
  3. У каструлі з товстим дном змішайте абрикоси, мигдаль і цукор. Перемішайте ретельно, але акуратно. Залиште при кімнатній температурі на 15-20 хв, щоб абрикоси пустили сік.
  4. Поставте каструлю на вогонь і варіть, іноді помішуючи, до закипання. Якщо сиропу виділилося мало, то влийте трохи води. Після закипання варіть на невеликому вогні 20 хв, вимкніть нагрів і залиште настоюватися на 2 год.
  5. Поставте каструлю на вогонь, доведіть варення до кипіння і вимкніть нагрівання. Розлийте по стерилізованих банках і закрийте кришками. Залиште остигати за кімнатної температури, зберігайте в прохолодному місці.

Господині на замітку: таке абрикосове варення з мигдалем можна приготувати і за рецептом Королівського. Просто замініть ядерця на горіхи, а самі плоди залишайте цільними, намагаючись акуратно витягти з них кісточки.

До речі: варення з абрикосів іноді готують і з іншими горіхами, наприклад, з волоськими. Вони чудово поєднуються зі смаком солодкого медового абрикоса. У вас вийдуть вишукані ласощі до чаю або чудова начинка для млинців.

Абрикосове варення з кісточками на зиму

Уявіть собі зимовий ранок, за вікном ще темно, а у вас на столі у вазочці світить яскраве і неможливо ароматне сонце. У чому секрет? Усе просто — це абрикосове варення! І поки саме сезон цих солодких, медових плодів, давайте приготуємо таке варення з кісточками на зиму. Якого сорту вибирати абрикоси для цього варення? Та будь-якого! Головне, щоб вам подобався смак, і щоб кісточка не гірчила. Можна увімкнути фантазію і додати до абрикосів натуральний мед, ванільний цукор або подрібнені горішки, а решта — лише проста кулінарна магія, створена вашими руками. Абрикосове варення з кісточками на зиму

Для приготування потрібно:

  • 1300 г абрикосів
  • 1 кг цукру
  1. Абрикоси ретельно промийте під проточною водою і переберіть кожен плід. Занадто перестиглі та зіпсовані вам не знадобляться. Обсушувати в цьому рецепті абрикоси не потрібно.
  2. Розділіть абрикоси на часточки, дістаньте кісточки та відкладіть їх убік. Часточки можна залишити половинками або нарізати на четвертинки, тоді варення краще розвариться і буде більш однорідним за консистенцією. Помістіть абрикоси в таз або каструлю з товстим дном, всипте цукор і перемішайте. Залиште на 2 год.
  3. З кісточок витягніть ядра горіхоколом (щипці для горіхів) або молотком. Іноді в цій справі допомагає і прес для часнику, якщо він у вас потужний. Ядра ретельно промийте.
  4. Акуратно перемішайте абрикоси ще раз, вони мають дати трохи соку. Поставте каструлю на невеликий вогонь і, постійно помішуючи, дочекайтеся трохи більшого виділення соку. Потім злегка збільште нагрів і доведіть масу до кипіння. Зніміть пінку, знову перемішайте, дайте закипіти, повторіть два рази і вимкніть вогонь. Залиште на 3 год за кімнатної температури.
  5. Через 3 год знову, помішуючи, доведіть масу до кипіння, додайте ядерця і вимкніть нагрівання. Охолоджуйте не менше 3 год, повторіть процес. Щоразу не забувайте знімати піну, якщо вона з’являється.
  6. Вчетверте доведіть варення до кипіння і розлийте по стерилізованих банках, закрийте кришками і залиште застигати при кімнатній температурі. Готове варення зберігайте в прохолодному місці.

Господині на замітку: у таке варення з кісточками на зиму, якщо ви його готуєте для дорослих, можна сміливо додавати який-небудь ароматний алкоголь із яскравим смаком, наприклад, коньяк, бренді, віскі, арманьяк тощо. Для тієї кількості абрикосів, яка вказана в рецепті, буде достатньо 50-70 мл алкоголю.

До речі: це варення не таке густе як джем, тому, прибравши з нього кісточки, ви отримаєте чудове просочення для коржів на торт. А ядерця можна використати для прикраси або, подрібнивши, додати в саме тісто.

Exit mobile version